4/3/13

Εχινάδες



Μετά την αγορά της Οξυάς, ο εμίρης του Κατάρ φέρεται να ενδιαφέρεται για την απόκτηση άλλων έξι ιδιωτικών νησιών στο σύμπλεγμα του Ιονίου (Εχινάδες) και οι σύμβουλοί του ήδη βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται για τα νησιά Μάκρη και Πεταλά, τα οποία πωλούνται ξεχωριστά το καθένα, καθώς και για το Προβάτι, την Απάσα, τη Σωρό και τον Πίστρο, τα οποία πωλούνται και τα τέσσερα μαζί προς 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Γεωγραφικά, βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Αχελώου, ενώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Εχινάδες ήταν νύμφες που αρνήθηκαν να υμνήσουν τον Αχελώο και εκείνος, ως τιμωρία, τις μεταμόρφωσε σε... νησιά.

Ο Πεταλάς - η αλλιώς Γαία - είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του συμπλέγματος (5.497 τ. χλμ.), διοικητικά ανήκει στην Κεφαλονιά και η επιφάνειά του καλύπτεται από δενδρώδη βλάστηση, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Εχινάδες όπου φύονται κυρίως θάμνοι.

Η Μάκρη είναι το πέμπτο σε έκταση νησί (0,983 τ. χλμ.), βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αιτωλοακαρνανίας και διοικητικά ανήκει στην Ιθάκη.

Τα άλλα τέσσερα νησιά του συμπλέγματος εκτείνονται από ανατολικά της Ιθάκης μέχρι ανατολικά του Αστακού και ανήκουν στην οικογένεια Γρίβα. Η Απάσα, η Σωρός, ο Πίστρος και το Προβάτι, που είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα, με έκταση 1,210 τ. χλμ., διοικητικά ανήκουν επίσης στην Ιθάκη.

(ρεπορτάζ της Μαρίας Παππα, στη «Real News», 03/03/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου