10/3/13

Η Θεσσαλονίκη και τα μουσεία της




Μία βόλτα το Σάββατο στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα αποκτήσετε πολύτιμες γνώσεις για τα μουσεία της πόλης.

«Η πόλη και τα μουσεία της» είναι ο τίτλος της ενότητας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κάθε Σάββατο από τις 12:00 έως τις 14:00 στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Βυζαντινού Μουσείου (Λεωφόρος Στρατού 2) μαθαίνουμε τα μουσεία της Θεσσαλονίκης.

Ως γνωστόν, η Θεσσαλονίκη είναι πόλη μουσείων.

Τα μουσεία της διαθέτουν συλλογές, που καλύπτουν τομείς της ιστορίας, της τέχνης, του αθλητισμού και της τεχνολογίας.

Τα σεμινάρια του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, όσον αφορά στη συγκεκριμένη ενότητα, στοχεύουν στην γνωριμία των δημοτών - κι όχι μόνο - με τα μουσεία της πόλης τους.

Με άξονα τις συλλογές των μουσείων, γίνεται μία περιδιάβαση και ανάγνωση της πολιτικής και πολιτισμικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης από την αρχαία και βυζαντινή στη νεότερη τέχνη και ιστορία και από τη λαϊκή τέχνη και παράδοση στον αθλητισμό και την τεχνολογία.

Ακόμη, διακρίνονται τα χαρακτηριστικά της πολυπολιτισμικότητας, της μετακίνησης πληθυσμών και της πολυφωνίας, που διαμορφώνουν την εικόνα και τον χαρακτήρα της πόλης.

Τα μουσεία παρουσιάζουν, επίσης, τις περιοδικές δράσεις τους μέσα και έξω από την πόλη καθώς και τις ποικίλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δυνατότητες που προσφέρουν στους επισκέπτες τους.

Στις 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (ιστορία, συλλογές, δραστηριότητες), με ομιλήτρια τη Χαρά Θεοχάρους (Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια).

Το πρόγραμμα του δεύτερου κύκλου μαθημάτων έχει ως εξής:

16 Μαρτίου 2013: Η Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Ιωάννης Τσούτσας, Διευθυντής).

23 Μαρτίου 2013: Το Πολιτιστικό Κέντρο ΜΙΕΤ και το αρχείο ΕΛΙΑ (Γιάννης Επαμεινώνδας, Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ΜΙΕΤ).

30 Μαρτίου 2013: Το Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, «κεντώντας τη μνήμη» (Ελεωνόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου, επ. Καθηγήτρια Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μουσείου. Παρεμβαίνει η Άρτεμις Καρνίκα - Κούμα, διατ. αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, επίτιμη Πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών).

6 Απριλίου 2013: Το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ. Μία πολύτιμη παράδοση (Ελεωνόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου, επ. Καθηγήτρια Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ΑΠΘ, Υπεύθυνη του μουσείου. Παρεμβαίνει ο Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος του Σωματείου των Φίλων του Λαογραφικού μουσείου ΑΠΘ).

13 Απριλίου 2013: Η ίδρυση, η ιστορία και η δραστηριότητα της Αγιορείτικης Εστίας (Δημήτριος Σαλπιστής, Διευθυντής).

27 Απριλίου 2013: Το Μουσείο Ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης (Στέλιος Χατζηγιαννάκης, Ταμίας Εφορίας Μουσείων Ραδιοφωνίας).

11 Μαΐου 2013: Το Φαρμακευτικό Μουσείο, η ιστορία της Φαρμακευτικής στην Ελλάδα (Βασίλειος Νικόλτσιος, Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Μουσείου).

18 Μαΐου 2013: Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Στρατιωτική Στάση (Ευθύμης Κοντόπουλος, Πρόεδρος. Γιάννης Σπάσος, Μέλος Δ.Σ. Σιδηροδρομικού Μουσείου).

25 Μαΐου 2013: Το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, η ιστορία και η λειτουργία του (Ιωάννης Ταμιωλάκης, Υπεύθυνος λειτουργίας του μουσείου).

1 Ιουνίου 2013: Το Εκκλησιαστικό Μουσείο, Ορθόδοξη θεολογία, Εικόνες και Σύμβολα (Χρήστος Μουμιδάκης, Υπεύθυνος Μουσείου).

Εφόσον καταφέρετε να παρακολουθήσετε 8 στα 10 σεμινάρια του δεύτερου κύκλου, θα σας δοθεί βεβαίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου