4/3/13

Ιστορία της Θεσσαλονίκης (323 π.Χ. - 2012)




Με τη συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών εξέδωσε τον πολυτελή τόμο «Ιστορία της Θεσσαλονίκης 323 π.Χ. - 2012», στον οποίο ο συγγραφέας του, καθηγητής του Α.Π.Θ. Αθανάσιος Καραθανάσης, καταγράφει την ιστορία της πόλης από την ελληνιστική και βυζαντινή περίοδο, συνεχίζει στην οθωμανοκρατία, τη νεότερη και σύγχρονη εποχή και τελειώνει με το έπος του προσφυγικού κόσμου.

Σε κάθε ιστορική περίοδο, παρουσιάζονται, εκτός των ιστορικών γεγονότων, η πνευματική κίνηση, η λογοτεχνία, τα μνημεία, η εκπαίδευση, η συμβίωση με τους Οθωμανούς και το εβραϊκό στοιχείο.

Ανιχνεύεται ο μικρόκοσμος της πόλης, το εμπόριό της, οι επιδημίες, οι ξένοι και οι σχέσεις των σύνοικων στοιχείων.

Και, τέλος, η μετεξέλιξή της ύστερα από την απελευθέρωση και ο προσφυγικός κόσμος που έφτασε το 1922, κυνηγημένος από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Στον τόμο θα βρείτε ιστορικά στοιχεία για τις συνοικίες, ελληνικές, τουρκικές και εβραϊκές, για την αγορά, της εκκλησιές, τα τζαμιά, τα λουτρά και φυσικά τα γεγονότα της τελευταίας εκατονταετίας.

Επίσης, παρατίθενται σημαντικά στοιχεία για τον Τύπο της Θεσσαλονίκης και την ιστορία της εκκλησίας της πόλης, ενώ στο τέλος υπάρχουν πλήθος παλαιών φωτογραφιών, χαρτών και χαρακτικών του 19ου αιώνα, που ζωντανεύουν την όψη της παλιάς πόλης.

(άρθρο της Μαρίνας Τσικλητήρα στη «Real News», 03/03/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου