Η μπύρα (= ζύθος), αποτελεί αγαπητό αλκοολούχο ποτό.
Συστατικά του είναι το νερό, η βύνη και ο λυκίσκος, ενώ παράγεται
μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης.
Υπάρχουν πολλά είδη μπύρας, ανάλογα με το γούστο και τα κριτήρια
απόλαυσης του καθένα.
Οι αναφορές για την παρασκευή μπύρας ξεκινούν από την αρχαία
Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία και τους Σουμέριους.
Οι Αρχαίοι Έλληνες φαίνεται πως ήρθαν σε
επαφή με τη μπύρα χάρη στους Αιγύπτιους.
Σύμφωνα με τον Πλίνιο, χρησιμοποιούσαν λυκίσκο στην
παρασκευή της.
Ωστόσο, στην Αρχαία Ελλάδα πρέπει να τη θεωρούσαν ποτό
κατώτερης ποιότητας από το κρασί.
Αντίθετα, η μπύρα ήταν περισσότερο ευπρόσδεκτη στους
βορειότερους λαούς (όπως ήταν οι Θράκες, οι Σκύθες και οι Αρμένιοι), καθώς και
στους Ίβηρες.
Η λέξη «μπύρα» προέρχεται πιθανότατα από την
ιταλική «birra».
Αυτή, με τη σειρά της, προέρχεται από τη λατινική «biber» (= ποτό), που συνδέεται και με το
λατινικό ρήμα «bibere» (= πίνω).
Η ελληνική λέξη «ζύθος» συναντάται σε αρχαίους γεωγράφους
περιηγητές, όπως ο Διόδωρος και ο Στράβων, δηλώνοντας το ποτό από κριθάρι, κυρίως των Αιγυπτίων.
Η λέξη «ζύθος» σχετίζεται με το ρήμα «ζέω» (=
βράζω).
Στην υγειά μας! :)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου