17/7/13

«Πλούτος» του Αριστοφάνη


Αυτό το καλοκαίρι, το «Nectar e Libro» είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει, μέχρι στιγμής, δύο παραστάσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο «Θέατρο Δάσους».

Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη ήταν η πρώτη.

(Για να ενημερωθείτε σχετικά με το πρόγραμμα περιοδείας, πατήστε εδώ: http://www.culturenow.gr/20826/eirhnh-toy-aristofanh-se-kalokairinh-periodeia-apo-to-kratiko-theatro-voreioy-ellados)

Πρωταγωνιστές ήταν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Φάνης Μουρατίδης.

Από την αρχή έως το τέλος της αρχαίας κωμωδίας, το χαμόγελο «πλημμύριζε» το «Θέατρο Δάσους».

Οι θεατές γέλασαν με την καρδιά τους, ξεφεύγοντας για λίγο από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Η δεύτερη παράσταση ήταν η «Μήδεια» του Ευριπίδη.

(Για να ενημερωθείτε σχετικά με το πρόγραμμα της περιοδείας, πατήστε εδώ: http://www.kulturosupa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12458:gihmhdeiaa&catid=34:parastaseis&Itemid=55)

Η απόδοση ήταν καταπληκτική.

Το ίδιο και η ερμηνεία του Γιώργου Κιμούλη, που άγγιξε τους θεατές, οι οποίοι έφυγαν από το θέατρο σκεπτόμενοι τι είναι τελικά δίκαιο σε αυτόν τον κόσμο...

... Οι γραπτοί ή οι άγραφοι νόμοι;

Το «Nectar e Libro» αγάπησε τη Μήδεια.

Το Σεπτέμβριο θα παρακολουθήσουμε τη δεύτερη κωμωδία για φέτος, τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, με την υπογραφή του Διονύση Σαββόπουλου.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θιάσου είναι η Θεσσαλονίκη και δε θα μπορούσαμε να μη δώσουμε το «παρών».

Ο «Πλούτος» γράφτηκε το 388 π.Χ. και είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη.

Σε αυτήν, ο συγγραφέας σχολιάζει τις πάντα επίκαιρες κοινωνικές ανισότητες, διακωμωδεί την κακή διανομή του πλούτου αλλά και τη διαφθορά που αυτός συνήθως επιφέρει.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τον «Πλούτο», ως μουσικοσυνθέτης, το καλοκαίρι του 1985 στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι, στην Επίδαυρο.

Αυτήν τη φορά, προσεγγίζει το αριστοφανικό κείμενο με τέσσερις διαφορετικές ιδιότητες: του μεταφραστή, του ηθοποιού, του μουσικοσυνθέτη αλλά και για πρώτη φορά, εκείνη του σκηνοθέτη!

Ισχύει μειωμένο εισιτήριο για ανέργους.

Το πρόγραμμα της περιοδείας (έως 24 Σεπτεμβρίου):


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου