31/10/12

Στο παζάρι βιβλίου




Μπορεί να βρισκόμαστε σε αναζήτηση εργασίας αλλά προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε αρνητικά, να μην πέφτουμε ψυχολογικά και να είμαστε όσο μπορούμε αισιόδοξοι.
Κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο και να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε αλλά δεν πρέπει να το πετύχουν σε καμιά περίπτωση.
Τουλάχιστον, ας μην καταφέρουν να μας κάνουν να χάσουμε το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, την ανάγνωση, τη γλώσσα και την ιστορία μας.

Ένα βιβλίο σε ταξιδεύει, δημιουργεί κριτική σκέψη, νιώθεις ότι σε κάνει καλύτερο ως άνθρωπο και αποσπά την προσοχή κάθε αναγνώστη από την τηλεόραση και άλλων ειδών συνήθειες, οι οποίες μας αποξενώνουν και επιδρούν αρνητικά στη ψυχολογία μας, τη στάση μας στη ζωή και τη σχέση με το συνάνθρωπο.



Σε όσους αρέσει η ανάγνωση, έχω να προτείνω μία επίσκεψη στο παζάρι βιβλίου, το οποίο θα λειτουργεί έως τις 13 Νοεμβρίου 2012 στην είσοδο της Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εκδήλωση λαμβάνει χώρα στην πόλη.
Κατά καιρούς διοργανώνονται εκδηλώσεις για το βιβλίο σε ολόκληρη την Ελλάδα, ιδίως στην Αθήνα.
Με ένδεκα ευρώ προμηθεύτηκα τρία βιβλία (για την Παγκόσμια μυθολογία και τις γιορτές των αρχαίων Ελλήνων), γνώρισα παλαιότερους εκδοτικούς οίκους, εκδότες λιγότερο γνωστούς αλλά με πολύτιμα συγγράμματα και περιπλανήθηκα σε ποικίλα ενδιαφέροντα.
Βιβλία για τη μαγειρική, τη φιλοσοφία, την αρχαία Ελλάδα, παιδικά, λογοτεχνικά, ιστορικά βιβλία και πολλά άλλα είδη, περιμένουν τους λάτρεις της ανάγνωσης, για να τα πάρουν στα χέρια τους ξεφυλλίζοντας τα και κατόπιν να τα ρίξουν στο καλάθι αγορών.
Μόλις μπήκα μέσα, αντίκρισα αρκετούς ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Δεν περίμενα να υπάρχουν τόσα βιβλία για την αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό. Στην αρχή είχα πει ότι θα ρίξω μία ματιά, ενώ τελικά παρέμεινα στο χώρο δύο περίπου ώρες.

Εδώ και πολύ καιρό, παρατηρώ τις τιμές των βιβλιοπωλείων.
Δεν έχω καμιά διάθεση να κάνω διαφήμιση αλλά ζούμε σε μία δύσκολη εποχή, με αναρίθμητες οικονομικές δυσχέρειες.
Με την ευκαιρία του παζαριού βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα να μοιραστώ με τους επισκέπτες του παρόντος blog, αυτό που αρμόζει στη δική μου τσέπη, όσον αφορά στην ανάγνωση αρχαίων ελληνικών συγγραμμάτων, μυθολογίας, γλωσσολογίας και ετυμολογίας.
Πρόκειται για τις εκδόσεις «Κάκτος».
Διάβασα Αισχύλο, Ευριπίδη, Πλούταρχο, Πλάτωνα, Ησίοδο, Στράβωνα, Αρριανό και Αριστοφάνη σε τιμές φθηνότερες κατά 2 ή 3 ευρώ σε σχέση με άλλους εκδοτικούς οίκους.
Σίγουρα υπάρχουν και πιο φθηνά βιβλία, ιδίως παλαιότερων εκδόσεων, που λέγεται μάλιστα ότι η απόδοση στη νεοελληνική είναι πιο σωστή, απλά ίσως η γλώσσα να είναι πιο δύσκολη, καθαρεύουσα ή πιο περίπλοκη στη γραφή.

Αν επιθυμείτε να αναφέρετε τη δική σας εμπειρία για κάτι φθηνότερο, κάθε σχόλιο προς συζήτηση, κάτω από την ανάρτηση, ή η αποστολή μηνύματος στο nectarlibro@gmail.com, είναι καλοδεχούμενα! Εξάλλου, όλοι μας έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον και επιθυμούμε τη μάθηση, μη ξοδεύοντας μία ολόκληρη περιουσία.

Σας παρουσιάζω τα φθηνότερα των εκδόσεων «Κάκτος», που διάβασα πρόσφατα και μου προσέφεραν πολλές γνώσεις με τα πολύτιμα, εκτός των άλλων, σχόλια και σημειώσεις τους:

«Μήδεια» του Ευριπίδη (6,72 ευρώ)
Άπαντα Ησιόδου (11,50 ευρώ)

«Ικέτιδες» του Αισχύλου (7,32 ευρώ)


Επίσης, αν ενδιαφέρεστε για την ανάβαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπορείτε να διαβάσετε Αρριανό. Πρόκειται για τέσσερις τόμους, η τιμή των οποίων είναι πιο προσιτή από άλλες εκδόσεις (να υπολογίζετε γύρω στα 35 ευρώ, αρκετά φθηνότερα από άλλους οίκους).
Στο παζάρι βιβλίου υπήρχε Αρριανός σε παλαιότερη έκδοση, που κοστίζει 7 ευρώ το τεμάχιο αλλά η γραφή δεν είναι τόσο σύγχρονη όσο του «Κάκτου».

 

Σίγουρα, οι τιμές των παραπάνω θα διαφέρουν από το ένα βιβλιοπωλείο στο άλλο. Προσωπικά, προμηθεύτηκα τα συγκεκριμένα από κατάστημα στην πλατεία Αριστοτέλους και μεγάλη αλυσίδα τεχνολογίας.
Παρατήρησα ότι η αλυσίδα τεχνολογίας είναι πιο ακριβή σε αρκετά βιβλία αλλά είχα στην κατοχή μου κουπόνια, τα οποία μου προσέφεραν ένα καλό ποσοστό έκπτωσης (γύρω στο 30%).

Η έρευνα αγοράς, ακόμα και στα βιβλία, είναι στην εποχή μας αναγκαία.
Ψάχνοντας πάντοτε βρίσκεις και σίγουρα κάθε άνθρωπος έχει τις δικές τους ιδιαιτερότητες, ανάγκες και πολλαπλά, διαφορετικά ενδιαφέροντα.

... Και όσον αφορά στην ανεργία, να θυμάστε: κάθε εμπόδιο σε καλό, οι καλοί δε χάνονται, όποιος ψάχνει βρίσκει... και ο Θεός μαζί μας!

Βανδαλισμός


Χρησιμοποιούμε τη λέξη, όταν προκαλείται από κακοπροαίρετους ανθρώπους καταστροφή έργων τέχνης, πολιτισμού και κάθε είδους περιουσίας.
Ο βανδαλισμός προήλθε από την ονομασία ενός βάρβαρου γερμανικού λαού, των Βανδάλων.

Πηγή: Ετυμολογικό λεξικό Ανδριώτη


Γενάρης


Από το λατινικό «januarius», με επίδραση του «γεννώ», ακριβώς επειδή τον Ιανουάριο αναπαράγονται τα πρόβατα.

Πηγή: Ετυμολογικό λεξικό Ανδριώτη


Αχθοφόρος


Αχθοφόρος είναι αυτός, ο οποίος φέρει άχθο (άχθος = βάρος).

Πηγή: Ετυμολογικό λεξικό Ανδριώτη


30/10/12

Πανδώρα



Συχνά ακούμε την έκφραση: «το κουτί της Πανδώρας».
Βέβαια, το σωστό είναι να αντικαταστήσουμε τη λέξη «κουτί» με το «πιθάρι», καθώς η διάδοση της έκφρασης στις ημέρες μας είναι λανθασμένη.
Η Πανδώρα ονομάστηκε έτσι, επειδή έφερε όλα τα δώρα. Πλάστηκε με χώμα από τον Ήφαιστο - μετά από εντολή του Δία - και της προσφέρθηκαν απλόχερα κάθε είδους χαρίσματα, ικανότητες και γοητεία.
Η Αθηνά έντυσε και στόλισε την Πανδώρα με κοσμήματα. Ήταν τόσο όμορφη που ακόμα και οι θεοί ενθουσιάζονταν όταν την έβλεπαν.
Ο μύθος αναφέρει ότι ο Δίας, ενοχλημένος από την πράξη του Προμηθέα να κλέψει τη φωτιά από τους θεούς και να τη μεταφέρει στους ανθρώπους, του έστειλε την Πανδώρα ως σύζυγο. Όμως, ο Προμηθέας δε δέχθηκε να την παντρευτεί, λόγω της καχυποψίας του.
Έπειτα, η Πανδώρα παντρεύτηκε τον αδελφό του, τον ημίθεο Επιμηθέα. Το μυστηριώδες πιθάρι, που είχε φέρει μαζί της, ανοίχτηκε από την ίδια (σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή από τον Επιμηθέα) και αμέσως εξαπλώθηκαν τα δεινά που υπήρχαν μέσα σε αυτό (πόλεμοι, λιμοί, καταποντισμοί και κάθε άλλο κακό που συμβαίνει στη Γη). Το μοναδικό που έμεινε ήταν η ελπίδα.



Όταν άνοιξα για πρώτη φορά το βιβλίο, ώστε να διαβάσω Ησίοδο, ένιωσα να πλανάται, κατά την άποψή μου, μία μεγάλη δόση μισογυνισμού, κάτι το οποίο προφανώς προέρχεται από κατάλοιπα και αντιλήψεις εκείνης της εποχής.
Η Πανδώρα αποτελούσε, σύμφωνα με τον Ησίοδο, τη μητέρα όλων των γυναικών, καθώς ήταν η πρώτη ύπαρξη θηλυκού γένους και κοινή θνητή (κάτι σαν την Εύα δηλαδή).
Επίσης, ο Ησίοδος έγραψε ότι η ίδια αποτελούσε τη μητέρα όλων των δεινών. Αν ο άντρας δεν παντρευόταν ήταν πάντοτε υγιής και ζούσε μέχρι τα άγρια γεράματα. Όταν όμως προχωρούσε σε επίσημη δέσμευση, συνεχώς πάλευε με τις δυσκολίες της ζωής και δεν είχε σωτηρία.

Πηγές: Ησίοδος (Άπαντα, εκδόσεις «Κάκτος», Αρχαία Ελληνική Γραμματεία)
Ελληνικές λέξεις και φράσεις που κατέκτησαν τον κόσμο (Εκδόσεις Σαββάλας, Ferdie Addis)
Wikipedia

Βούρδουλας


Η λέξη σημαίνει μαστίγιο. Στα αρχαία ελληνικά ήταν βου-δόρος, δηλαδή το ραβδί, με το οποίο χτυπούσαν το βόδι.

Πηγή: Ετυμολογικό λεξικό Ανδριώτη


Βολιδοσκοπώ


Σχηματίστηκε από τις λέξεις «βολίδα» και «σκοπώ», δηλαδή με τη βολίδα εξετάζω το βυθό της θάλασσας.

Πηγή: Ετυμολογικό λεξικό Ανδριώτη


Βενιαμίν


Είναι λέξη άκλιτη. Σημαίνει: το τελευταίο παιδί της οικογένειας, ακριβώς επειδή ο Βενιαμίν ήταν ο τελευταίος γιος του Ιακώβ.

Πηγή: Ετυμολογικό λεξικό Ανδριώτη


29/10/12

Το χρονικό της Βεργίνας



Θα ήθελα να παρουσιάσω ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, το οποίο φυσικά και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μου.
Πρόκειται για το βιβλίο του Μανόλη Ανδρόνικου, «Το χρονικό της Βεργίνας», μία έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.
Στις διακόσιες πενήντα (250) περίπου σελίδες του βρήκα την αγάπη για εργασία, το φιλότιμο, τη λατρεία για την ιστορία της Ελλάδος, την αναμονή, την υπομονή, το συναίσθημα, τη συγκίνηση, τη λαχτάρα για εύρεση του πολύτιμου, γνήσιου και ιστορικού, τον αυθορμητισμό, τα δίκαια - κατά την άποψή μου - παράπονα ενός σπουδαίου άνδρα, που πάλεψε με τον τρόπο του, ώστε να φέρει στο φως κάτι τόσο σημαντικό για την ιστορία μας, τον τάφο του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Πιστεύω ότι είναι σκόπιμο καθένας μας να διαβάσει αυτό το βιβλίο και να επισκεφθεί το μουσείο της Βεργίνας, που δε θα μπορούσε να ονομαστεί κάπως αλλιώς από «Μανόλης Ανδρόνικος».
Όσες φορές κι αν το διαβάσω, θα ταξιδέψω και θα συγκινηθώ με τη δύναμη των λέξεων και των αποτυπωμένων συναισθημάτων του συγγραφέα και αρχαιολόγου, ο οποίος δυστυχώς δε βρίσκεται πλέον στη ζωή, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή το 1992.
Όμως, άφησε σε όλους τους Έλληνες κάτι τόσο σημαντικό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ανασκαφές συνεχίζονται ακόμα, καθώς στην περιοχή της Βεργίνας έχει ανακαλυφθεί πλήθος αρχαιολογικού πλούτου.


Βρόντος


Μερικές φορές λέμε: «άσε να πάει στον βρόντο». Η λέξη προέρχεται από το ρήμα βροντώ.
Κάποτε οι στρατιώτες είχαν τη συνήθεια να πυροβολούν προς το μέρος, που άκουγαν πυροβολισμό και θόρυβο, χωρίς όμως να βλέπουν το στόχο τους. Έτσι έμεινε και η λέξη.

Πηγή: Ετυμολογικό λεξικό Ανδριώτη


Άχνα


«Μη βγάλεις άχνα», λέμε μερικές φορές σε κάποιον, όταν επιθυμούμε να υπάρχει απόλυτη ησυχία.
Άχνα σημαίνει πνοή και προέρχεται από το ρήμα αχνίζω.

Πηγή: Ετυμολογικό λεξικό Ανδριώτη


28/10/12

Μορφέας


Άλλοι παραδίδονται γρήγορα στις αγκάλες του Μορφέα, ενώ άλλοι έχουν αϋπνίες...
Ο Μορφέας ήταν ένας από τους πολλούς γιους του θεού Ύπνου.
Ο Ύπνος έστελνε τους γιους του στα όνειρα των θνητών και πιο σημαντική παρουσία ήταν αυτή του Μορφέα, καθώς ο ίδιος εμφανιζόταν μόνο στα όνειρα σπουδαίων και ευγενών ανθρώπων.
Ονομαζόταν Μορφέας καθώς μπορούσε να μεταμορφώνεται εύκολα και γρήγορα.
Έτσι, μερικές φορές όταν πάμε για ύπνο, λέμε: «πηγαίνω να πέσω στην αγκαλιά του Μορφέα».


Πηγές:
«Ελληνικές λέξεις και φράσεις που κατέκτησαν τον κόσμο» (εκδόσεις Σαββάλας, Ferdie Addis),
wikipedia



Άτλαντας



Πρόκειται για έναν από τους Γίγαντες - παιδιά της Γαίας - που είχαν τρομερή δύναμη.
Οι Γίγαντες πολέμησαν ενάντια στους Ολύμπιους θεούς αλλά τελικά νικήθηκαν και παραδόθηκαν.
Λόγω της συμμετοχής του στο συγκεκριμένο επαναστατικό αγώνα, ο Άτλαντας τιμωρήθηκε αυστηρά, να κρατάει πάντοτε τον ουρανό στους ώμους του.
Αργότερα, λόγω του ήρωα Περσέα, ο Άτλαντας απαλλάχθηκε από την τιμωρία του, όταν πέτρωσε βλέποντας το κεφάλι της Μέδουσας.
Έτσι, τώρα πια ήταν ευκολότερο να στηρίζει στους ώμους του τον ουρανό.
Άτλαντα ονομάζουμε σήμερα το βιβλίο με τους γεωγραφικούς χάρτες. Η σημασία προήλθε από την έκδοση συλλογής χαρτών του Mercator το 1595, που ήταν εμπνευσμένη από τον μυθικό Άτλαντα, που σήκωνε στους ώμους του τη Γη.


Πηγές:
«Ελληνικές λέξεις και φράσεις που κατέκτησαν τον κόσμο» (εκδόσεις Σαββάλας, Ferdie Addis),
wikipedia

Αυτόφωρο


Χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη λέξη, όταν θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι κάποιος συνελήφθη πάνω στην κλεψιά - απατεωνιά.
Φωρ στα αρχαία ελληνικά σημαίνει κλέφτης.

Πηγή: Ετυμολογικό λεξικό Ανδριώτη

Ατίθασος


Η λέξη σημαίνει άγριος. Σχηματίστηκε από το στερητικό «-α» και το «τιθασός» (= ήμερος).

Πηγή: Ετυμολογικό λεξικό Ανδριώτη


Δρακόντεια μέτρα


Ο Δράκοντας ήταν Αθηναίος αριστοκράτης και ο πρώτος νομοθέτης στην αρχαία Αθήνα. Έζησε τον έβδομο αιώνα π.Χ.
Ο ίδιος κατέγραψε τους νόμους σε μαρμάρινες πλάκες, τις οποίες τοποθέτησε στην Αγορά.
Οι νόμοι αυτοί ονομάστηκαν «Δρακόντειοι» και ήταν υπερβολικά αυστηροί και σκληροί. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η τιμωρία παραβάσεων ήταν ο θάνατος ή η ισόβια δουλεία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πλούταρχος ανέφερε ότι οι Δρακόντειοι νόμοι γράφτηκαν με αίμα κι όχι με μελάνι.
Οι νόμοι του Δράκοντα αντικαταστάθηκαν αργότερα με αυτούς του Σόλωνα, που ήταν πιο δημοκρατικοί.
Η φράση «Δρακόντεια μέτρα» χρησιμοποιείται σήμερα από τους Δημοσιογράφους και σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι αυστηρά.


Πηγές:
«Ελληνικές λέξεις και φράσεις που κατέκτησαν τον κόσμο» (εκδόσεις Σαββάλας, Ferdie Addis),
wikipedia



Ακαδημία


Ο Ακάδημος ήταν αρχαίος αττικός ήρωας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, φανέρωσε στους Διόσκουρους, Κάστορα και Πολυδεύκη, το σημείο όπου βρισκόταν η αδελφή τους, Ελένη.
Ακαδήμεια σημαίνει σχολή στο κτήμα του Ακάδημου.
Η πρώτη Ακαδημία παγκοσμίως ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα τον τέταρτο αιώνα π.Χ. Μεταξύ άλλων, εκεί διδάχθηκε και ο μεγάλος φιλόσοφος, Αριστοτέλης.
Όταν σήμερα λέμε ότι κάποιος μιλάει «Ακαδημαϊκά», εννοούμε πως μιλάει εντελώς θεωρητικά και ανούσια. Αρκετά άδικο για τους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας.


Πηγές:
«Ελληνικές λέξεις και φράσεις που κατέκτησαν τον κόσμο» (εκδόσεις Σαββάλας, Ferdie Addis),
wikipedia



Αρουραίος


Πρόκειται για είδος μεγάλου ποντικού. Στα αρχαία ελληνικά η λέξη «αρουραίος» σήμαινε «αγροτικός». Άρουρα είναι η γη.

Πηγή: Ετυμολογικό λεξικό Ανδριώτη

Απένταρος


Η λέξη, αρκετά συνηθισμένη τώρα τελευταία αφού όλοι μας έχουμε μείνει απένταροι λόγω της οικονομικής πολιτικής, έχει σχηματιστεί από το στερητικό «-α» και το «πεντάρα», δηλαδή δεν υπάρχει ούτε νόμισμα των πέντε λεπτών στην τσέπη μας!

Πηγή: Ετυμολογικό λεξικό Ανδριώτη


27/10/12

Αιγίδα

Πρόκειται για την ασπίδα του Δία. Η αιγίδα ήταν όπλο με τεράστια δύναμη, κατασκευασμένο από δέρμα κατσίκας, πιθανότατα της Αμάλθειας.
Η Αμάλθεια έγινε η τροφός του Δία, όταν η μητέρα του τον έκρυψε, για να γλιτώσει από τον πατέρα του, τον Κρόνο, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του.
Την αιγίδα δημιούργησε ο Ήφαιστος. Σε αυτήν υπήρχαν πολλές και λαμπρές παραστάσεις.
Σε έκτακτες περιπτώσεις, ο Δίας δάνειζε την ασπίδα του, στα τέκνα του, την Αθηνά και τον Απόλλωνα.
Ο Όμηρος ονομάζει τον Δία «αιγίοχο», λόγω της ασπίδας του.
Η έκφραση «υπό την αιγίδα» σημαίνει: με την επίσημη - ηθική ή υλική - υποστήριξη, προστασία και φροντίδα κάποιου.


Πηγές:
«Ελληνικές λέξεις και φράσεις που κατέκτησαν τον κόσμο» (εκδόσεις Σαββάλας, Ferdie Addis),
wikipedia





Οιδίποδας

Όταν θέλουμε να περιγράψουμε τη ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου, ο οποίος ερωτεύθηκε τη μητέρα του και επιθυμεί να σκοτώσει τον πατέρα του, αναφέρουμε την έκφραση: «Οιδιπόδειο σύμπλεγμα».
Θεωρώ ότι αυτό είναι άδικο για τον Οιδίποδα και θα αναφέρω αμέσως το γιατί:
Ο Οιδίποδας, το πιο τραγικό πρόσωπο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, ήταν γιος του βασιλιά της Θήβας Λάιου και της Ιοκάστης.
Ο Λάιος πήρε από το μαντείο χρησμό ότι αν αποκτήσει γιο, τότε θα σκοτωθεί από το ίδιο του το τέκνο, κάτι το οποίο θέλησε να αποφύγει.
Όταν, λοιπόν, γέννησε η γυναίκα του, ο Λάιος άφησε το βρέφος στην τύχη του, ώστε να πεθάνει.
Για καλή του τύχη, όμως, το βρέφος σώθηκε από βοσκούς και μεγάλωσε σε θετή οικογένεια.
Όταν μεγάλωσε ο Οιδίπους, λογομάχησε και σκότωσε τον ιδιοκτήτη μιας άμαξας. Έχετε μία μόνο ευκαιρία να μαντέψετε ποιος ήταν ο κάτοχός της! Ο Λάιος, ο οποίος φυσικά δεν κατάφερε να γλιτώσει από τη μοίρα του.
Η ιστορία δεν τελειώνει σε αυτό το σημείο...
Όταν ο Οιδίποδας έφτασε στη Θήβα, ερωτεύθηκε και παντρεύτηκε την Ιοκάστη, χωρίς φυσικά να γνωρίζει ότι πρόκειται για τη μητέρα του!
Μόλις ανακάλυψε τι είχε κάνει, τυφλώθηκε με τα ίδια του τα χέρια...

Πηγές:

«Ελληνικές λέξεις και φράσεις που κατέκτησαν τον κόσμο» (εκδόσεις Σαββάλας, Ferdie Addis),
wikipedia




Κασσάνδρα

Όλοι έχουμε ακούσει εκφράσεις όπως: «μην πιστεύετε τις Κασσάνδρες» και «οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν».
Η Κασσάνδρα ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου και της Εκάβης.
Ο θεός Απόλλων της έδωσε το χάρισμα της μαντικής και ζήτησε ως αντάλλαγμα τον έρωτά της. Όμως, αυτή αρνήθηκε.
Ο Απόλλωνας, λοιπόν, την εκδικήθηκε με έναν περίεργο τρόπο. Οι προφητείες και προβλέψεις της Κασσάνδρας για το μέλλον θα έβγαιναν πάντοτε αληθινές, αλλά κανείς δε θα την πίστευε, έως ότου αυτές επαληθευτούν…
Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, αυτό αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, η Κασσάνδρα προέβλεψε τον θάνατο των αδελφών της, του Πάρη και του Έκτορα. Επίσης, προέβλεψε τον Δούρειο Ίππο, τη σφαγή του πατέρα της καθώς και την απαγωγή της ίδιας.
Κι όμως, λόγω της κατάρας, κανείς δεν πίστευε τα λεγόμενά της μέχρι τη στιγμή που όλα βγήκαν αληθινά.
Σήμερα φράσεις που περιέχουν το όνομα «Κασσάνδρα» χρησιμοποιούνται πολύ στην πολιτική. Παρόλα αυτά, όλοι μας γνωρίζουμε ότι η κόρη του βασιλιά της Τροίας, Πριάμου, δε διαψεύδεται ποτέ.

Πηγές:
«Ελληνικές λέξεις και φράσεις που κατέκτησαν τον κόσμο» (εκδόσεις Σαββάλας, Ferdie Addis),
wikipedia



nectarlibro@gmail.com

Το ιστολόγιο «Nectar e Libro» είναι ερασιτεχνικό και επιθυμεί να τοποθετήσει ένα λιθαράκι στο ίντερνετ, όσον αφορά στην αγάπη προς την ετυμολογία της ελληνικής.
Σε αυτό θα δημοσιεύονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα θέματα που έχουν σχέση με τη γλωσσολογία, τη μυθολογία και την ιστορία ελληνικών λέξεων και φράσεων.
Μηνύματα μπορεί να αποστείλει καθένας στο nectarlibro@gmail.com
Φυσικά, κάθε σχόλιο κάτω από τις αναρτήσεις είναι καλοδεχούμενο.
Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώνεται το ιστολόγιο και θα μοιραζόμαστε την αγάπη μας για τη γλώσσα.


Nectar e Libro

Όσο ζεις μαθαίνεις και όσο μαθαίνεις αισθάνεσαι πιο δυνατός, χρήσιμος και γεμάτος.
Με το νέκταρ και την αμβροσία οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου κέρδισαν δύναμη και αθανασία.
Ένα βιβλίο σε ταξιδεύει, ειδικά στις ημέρες που ζούμε και αρκετές στιγμές επιθυμούμε να ξεφύγουμε από τη δύσκολη καθημερινότητα αφιερώνοντας τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μας, ώστε να ασχοληθούμε με πράγματα και θέματα που αγαλλιάζουν τη ψυχή μας και μας προσφέρουν ευχαρίστηση και ηρεμία.
Δημιούργησα το παρόν ιστολόγιο, ώστε να μοιραστώ το ενδιαφέρον μου για την ετυμολογία, τη μυθολογία και τη γλωσσολογία με άλλους ανθρώπους.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησής μας στο σχολείο, όλα μας φαίνονται δύσκολα και το σύστημα της Παιδείας ίσως τις περισσότερες φορές μας εμποδίζει να αγαπήσουμε πραγματικά τη γλώσσα και την ιστορία.
Κι όμως, υπάρχουν τόσο ενδιαφέροντα πράγματα και γεγονότα, που μπορούν να μας προσφέρουν πραγματική γνώση.
Λέξεις και εκφράσεις της ελληνικής, που κρύβουν μέσα τους αναρίθμητα μυστικά και έχουν ιστορία χιλιάδων ετών. Αρκεί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, για να τα απολαύσουμε μελετώντας.
Η ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια, που νιώθω ότι μου προσφέρει πολλά και διαβάζοντας ηρεμώ και γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.
Αν νιώθουν κι άλλοι σαν εμένα, κάθε σχόλιο είναι καλοδεχούμενο.
Nectar e Libro