14/11/12

Αγγελιαφόρος



Η σωστή λέξη είναι αγγελιαφόρος κι όχι αγγελιοφόρος, όπως έχει επικρατήσει στις ημέρες μας.
Αγγελιαφόρος είναι αυτός που φέρνει μηνύματα, ειδήσεις, μαντάτα.
Η λέξη αποτελείται από το «αγγελία» και το ρήμα «φέρω».
Αγγελιαφόρος των θεών ήταν ο Ερμής.

8 σχόλια:

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙς! ΕΔΩ ΣΕ ΛΙΓΟ ΛΕΝΕ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ "ω" ΚΑΙ ΤΑ "η".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, επιθυμούν (δε γνωρίζω τους λόγους) την περαιτέρω απλοποίηση της γλώσσας...

      Διαγραφή
  2. Σωστά! αν και λέγεται από τους περισσότερους σε σημείο που αν κάποιος πει αγγελειΑφόρος να...τον διορθώνουν!!
    Αντίστοιχα, πανεπιστημιόπολη αντί για πανεπιστημιούπολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ. Αυτό για την "Πανεπιστημιόπολη - Πανεπιστημιούπολη" δεν το ήξερα. Ίσως κάνω ένα θέμα σύντομα.

      Διαγραφή
  3. Θα σας πρότεινα να ψάχνετε σε κάποιο βιβλίο τα θέματά σας πριν τα αναρτήσετε δημόσια.
    Κάθε σύνθετη λέξη αποτελείται από δύο ή περισσότερες ΡΙΖΕΣ, όχι από ολόκληρες λέξεις. Η λέξη "αγγελιαφόρος" προέρχεται όντως από τη λέξη 'αγγελία', χωρίς όμως την κατάληξή της που είναι το -α. Επομένως, η βάση της λέξης 'αγγελία' που χρησιμοποιείται κατά τη σύνθεση είναι το 'αγγελι-'. Αντίστοιχα, η βάση 'φορ(ος)' προέρχεται από το ρήμα 'φέρω' το οποίο μετασχηματίστηκε σε 'φορος' με τη διαδικασία της μετάπλασης. Κατά τη διαδικασία της σύνθεσης λοιπόν έχουμε 'αγγελι+φόρος'. Στη Νέα Ελληνική, τα σύνθετα κατά κανόνα σχηματίζονται με το συνδετικό φωνήεν -ο-, το οποίο συνδέει τις δύο ρίζες, π.χ. λαμπαδ-ο-δρόμος, σημαι-ο-φόρος, αγελαδ-ο-τρόφος κλπ, γι' αυτό και δεν λέμε λαμπαδα-δρόμος, σημαια-φόρος ή αγελαδα-τρόφος.

    Επομένως, ο τύπος 'αγγελιοφόρος' είναι απόλυτα σωστός γιατί είναι σύμφωνος με τους κανόνες της Ν.Ε. Ο τύπος 'αγγελιαφόρος' είναι τύπος της αρχαίας, ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης σήμερα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι ο προσαρμοσμένος στη Ν.Ε. τύπος είναι λανθασμένος.

    Όσο για τα φωνήεντα, δεν θα το σχολιάσω παραπάνω, θα προτείνω και πάλι λίγο περισσότερη μελέτη.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ που επισκεφθήκατε το blog μου. Μη ξεχνάτε ότι τα blogs είναι προσωπικά και μπορεί να τα δημιουργήσει ο καθένας, αφού είναι εντελώς δωρεάν. Όσον αφορά στο δικό μου blog, είναι ερασιτεχνικό και δε νιώθω την ανάγκη ούτε καν να το διαφημίσω. Από κει και πέρα, ο καθένας δημοσιεύει ό,τι θεωρεί σκόπιμο, άλλος για καλλιτεχνικά δρώμενα, άλλος για βιβλία, άλλος για μουσική κ.τ.λ. Προσωπικά, το κάνω για μένα και θεωρώ τιμή μου να το επισκέπτεται ο κόσμος και να μου λέει την άποψή του. Κάθε πληροφορία προέρχεται από βιβλία (βλ. πηγές, στο τέλος κάθε κειμένου), χείλη πρώην καθηγητών που με βοήθησαν στην καριέρα μου ή άλλων μορφωμένων ανθρώπων, ίσως και τηλεοπτικών, που εμπιστεύομαι. Σας ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. Αυτό που γράφεις πού είναι γραμμένο (στο λεξικό της Ακαδημίας δεν το βερήκα ούτε σε επίσημη Γραμματική) νομίζω ότι είναι σωστό αλλά δεν έχω επισημη απόδειξη, γφια βάσιμο και επιστημονικό ισχυρισμό. και με προβληματίζει και η σύνθεση κερας _φέρω = κερασφόρα (ζώα). Που το έχω ακούσει από σοβαρούς ομιλητές.

      Διαγραφή
  4. Το "πανεπιστημιόπολη μου φαίνεται πιο σωστό, αφού δεν ιδρύθηκε προς τιμή του Πανεπιστημίου(όπω "Αλεξανδρ/Κωνσταντιν/-ούπολη" κλπ αλλά αποτελείται από κτίρια του πανεπιστημίου. Βέβαια, οι λέξεις διαγράφονται στη χρήση απ το λαό. Την Ηλιούπολη (και εννοώ όχι της Αττικής αλλά του Καΐρου,απ΄όπου πήρε το όνομα κι η δική μας), πώς την λέμε;Ηλιόπολη; ή όπως την ονομάζει ο Δήμος της; ή μήπως "Ευώνυμο" (όπως η αρχαία ονομασία της); (ομοίως και Αργυρούπολη - του Πόντου...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή