18/11/12

Σολομώντεια λύση



Χρησιμοποιούμε τη φράση «σολομώντεια λύση», για να δείξουμε ότι σε ένα πρόβλημα που μας βασανίζει η λύση είναι δίκαιη αλλά ταυτόχρονα σκληρή.

Ο Σολομών βασίλευσε σαράντα (40) χρόνια στην Ιερουσαλήμ. Όταν έλαβε την εξουσία, παντρεύτηκε την κόρη του Φαραώ της Αιγύπτου και έλαβε ως προίκα την πόλη Γεζέρ. Η φήμη του ότι ήταν σοφός και αγαπητός στο Θεό εξαπλώθηκε γρήγορα, μαζί με τα πλούτη και τη δόξα του.
Ήταν δίκαιος ως άνθρωπος και κατάφερνε, ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις, να φανερώνει την αλήθεια.

Στο κεφάλαιο 3 της Αγίας Γραφής του βιβλίου των Βασιλείων Γ’ αναφέρεται η ιστορία του βασιλιά Σολομώντα, ο οποίος διαπίστωσε εύκολα, δίκαια αλλά παράλληλα με σκληρό τρόπο την αλήθεια σε μια δύσκολη περίπτωση.

Μία μέρα, λοιπόν, μπροστά στο βασιλιά παρουσιάστηκαν δύο γυναίκες, λέγοντας ότι κατοικούσαν μαζί και γέννησαν μόνες, στο ίδιο σπίτι και την ίδια μέρα. Μετά από τρεις ημέρες, ο γιος της μίας γυναίκας αποβίωσε, επειδή αυτή αποκοιμήθηκε και κατά λάθος τον πλάκωσε. Η άτυχη μητέρα πήρε, κρυφά μέσα στη νύχτα, το μωρό της συγκατοίκου της και το έβαλε στη δική της αγκαλιά. Το νεκρό παιδί δε το τοποθέτησε στην αγκαλιά της μητέρας που κοιμόταν κι έτσι δεν κατάλαβε τίποτα.

Όταν έφτασε το πρωί και η άλλη γυναίκα σηκώθηκε, για να θηλάσει το γιο της, συνειδητοποίησε ότι ήταν νεκρός. Όμως, παρατηρώντας τον καλύτερα, κατάλαβε ότι αυτό δεν ήταν το μωρό που γέννησε και ξεκίνησε ο διαπληκτισμός μεταξύ των δύο γυναικών, ο οποίος θα λυνόταν μπροστά στο βασιλιά.

Ο Σολομών επέλεξε την εξής λύση, ώστε να γίνει γνωστό ποια ήταν η πραγματική μητέρα του παιδιού που έζησε:
ζήτησε να του φέρουν ένα μαχαίρι και να χωρίσουν το ζωντανό παιδί στα δύο. Έτσι, η μία μητέρα θα έπαιρνε το ένα κομμάτι και η άλλη το άλλο μισό του μωρού!

Η αλήθεια δεν άργησε να διαφανεί. Αμέσως, η πραγματική μητέρα του παιδιού είπε: «αν είναι έτσι, Κύριε, δώστε το παιδί σε αυτήν και μην το θανατώσετε με κανέναν τρόπο», σε αντίθεση με τη γυναίκα, το παιδί της οποίας είχε στην πραγματικότητα αποβιώσει, που φώναξε: «ούτε δικό μου, ούτε δικό της να είναι. Διαμελίστε το».
Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, ο Σολομών αποφάνθηκε να δώσουν το ζωντανό μωρό στη γυναίκα, η οποία μίλησε πρώτη, επειδή αυτή είναι η πραγματική του μητέρα.
Εξάλλου, μία μητέρα δε θα άφηνε ποτέ να διαμελίσουν το παιδί της.

Πηγές: wikipedia, wiktionary

1 σχόλιο:

  1. Δεν τον θεωρώ τον Σολομώντα ένα δίκαιο άνθρωπο, αντιθέτως τον θεωρώ σκληρό και απάνθρωπο,θα μπορούσε με άλλη μέθοδο να μάθει την αλήθεια στην ιστορία με τις δύο γυναίκες.
    Εδώ είναι η μεγάλη διαφορά με τους αρχαίους Έλληνες πού απένειμαν πραγματική δικαιοσύνη με νόμους και όχι με ωμότητες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή