23/11/12

Στρουθοκαμηλισμός



Χρησιμοποιούμε τη λέξη, όταν αναφερόμαστε σε κάποιον, που επιλέγει να μην κάνει τίποτα για την επίλυση ενός προβλήματος, με την ελπίδα ότι σύντομα αυτό θα λυθεί από μόνο του, δίχως αντιμετώπιση.

Όταν οι στρουθοκάμηλοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, δεν τρέχουν αλλά στέκονται όρθιες και θάβουν το κεφάλι στους στην άμμο. Προσποιούνται ότι είναι λοφίσκος και με τον τρόπο αυτόν νιώθουν ότι δε θα αντικρίσουν κατάματα μία επικίνδυνη για αυτές κατάσταση.

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, τα παραπάνω αποτελούν μύθο καθώς η στρουθοκάμηλος συνηθίζει να σκάβει μία μεγάλη τρύπα στην άμμο, για να τοποθετηθούν εκεί τα αυγά της.
Με το ράμφος της αλλάζει πολλές φορές θέση στα αυγά, για να είναι περισσότερο ασφαλή. Το γεγονός αυτό φαίνεται από μακριά σαν να φοβάται. Έτσι, επικράτησε ο συγκεκριμένος μύθος.



Η στρουθοκάμηλος είναι το μεγαλύτερο πτηνό που ζει στον πλανήτη μας, το οποίο δεν μπορεί να πετάξει και ζει περισσότερο στη Νότια Αφρική. Τρέφεται με σπόρους, φρούτα και έντομα.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του είδους, λόγω του κυνηγιού για το φτέρωμά της.
Τα φτερά του πουλιού χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς, ενώ το κρέας και τα αυγά της τρώγονται.

Η λέξη «στρουθοκάμηλος» είναι ελληνικής προέλευσης με σημιτικές ρίζες.
Αποτελείται από τη λέξη «στρούθος» (αρσ.) που σημαίνει «πτηνό» και τη λέξη «καμήλος» (θηλ.), σημιτικής προέλευσης, που αντιπροσωπεύει το γνωστό θηλαστικό.

Από τα αρχαία χρόνια, η στρουθοκάμηλος αποτελούσε ένα από τα καλύτερα θηράματα. Μάλιστα, υπάρχουν παραστάσεις στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών, που τον δείχνουν να κυνηγά στρουθοκαμήλους με τόξο.

Πηγές: http://www.mmpc.gr,
wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου